powrótBĄK - Botaurus stellaris

Opis gatunku :ptak czaplowaty o krępej budowie, krótkie nogi, gruba szyja. Żyje ukryty na dużych stawach, jeziorach. Dzięki ubarwieniu i zachowaniu obronnemu (staje słupka) doskonale ukrywa się w trzcinach, bardzo trudno go zaobserwować. W okresie godowym (IV-VII) samiec głównie wieczorem i nocą wydaje głośne dźwięki trochę podobne do muczenia krowy "buu prumb" - praktycznie jest to jedyna możliwość dla początkującego ornitologa stwierdzenia jego obecności. Pożywienie to głównie drobne ryby i inne zwierzęta wodne.

Występowanie :jako ptak ściśle związny z wodą w naszej okolicy występuje na terenie Hubertusa i okolicznych stawach. Rocznie gniazdują tam 2-3 pary. Zobaczyć ptaka bardzo trudno, jedyna możliwość to wieczorny spacer i nasłuchiwanie. Spłoszony ptak będzie poruszał się po trzcinach i przy odrobinie szczęścia można go zaobserwować jek przelatuje nad taflą wody w inne miejsce.

Ciekawostki :w przypadku zagrożenia lub obrony gniazda potrafi zadać drapieżnikowi mocny cios dziobem, celuje w oczy. Nie potrafi zginać szyi w literę "S" jak inne czaplowate.

Zdjęcie :