powrótGOŁĄB GRZYWACZ - Columba palumbus.

Opis gatunku :największy z gołębi europejskich. Lata bardzo szybko, często klaszcze skrzydłami. Żyje parami, często osobniki nawołują się typowym "gugruuuch". Gniazduje na drzewach w płytkich konstrukcjach z patyków. Dość płochliwy. Odżywia się większymi nasionami, czasem owadami.

Występowanie :dość pospolity. Z lasów przenosi się na tereny miejskie. Na naszym podwórku 2 gniazda. Jedna para stała.

Ciekawostki :pary wiążą się na stałe. Jest (niestety) ptakiem łownym. W przeciwieństwie do zwykłego gołębia nie jest chętny do kontaktu z człowiekiem - unika dokarmiania.

Zdjęcie :