powrótKAWKA - Corvus monedula

Opis gatunku :wielkości gołębia, ubarwiona w tonacji szaro-czarnej. Tęczówka oka biała (wyjątkowa cecha). Podobnie jak inne krukowate bardzo sprytna. Często towarzyszy gawronom. Dość chałaśliwa w tonacji "kjakja".

Występowanie :pospolita na całym terenie, gniazduje na terenie kopalni, familoków, do szkoły zalatuje żerując na trawnikach razem z gawronami.

Ciekawostki :słynny zatykacz kominów, zakłada tam gniazda. Często zasiedla przewody wentylacyjne i nne otwory w budynkach. Do budowy gniazda używa wszystkich dostępnych materiałów - worki nylonowe, husteczki higieniczne, niedopałki papierosów (!).

Zdjęcie :