powrótKOS - Turdus marula

Opis gatunku :żółty dziób, samczyk czarny, samiczka ciemnobrązowa. Przebywa głównie na ziemi. Porusza się podskokami łapiąc owady i dżdżownice. Śpiewa wcześnie rano. Mało płochliwy, para zawsze w pobliżu siebie, gniazda w zaroślach, krzewach, solidne, nisko nad ziemią.

Występowanie :pospolity na całym terenie, gniazduje w parku, do szkoły zalatuje żerując na trawnikach.

Ciekawostki :ptak naturalnie wędrowny. Z uwagi na dostępność jedzenia w zimie (śmietniki, dokarmianie) zaprzestał migracji.

Zdjęcie :