powrótŁABĘDŹ NIEMY - Cyngus olor

Opis gatunku :duży wodny ptak, znamy go chyba wszyscy. Pary łączą się na stałe, odżywia się naturalnie roślinami wodnymi (chętnie korzysta z dokarmiania). Normalnie migrujący, ale z uwagi na znaczną tolerancję obecności człowieka, dokarmianie i niezamarzające zbiorniki wodne pozostaje na zimę. Gniazdo duże w trzcinach. Potrafi być agresywny.

Występowanie :zawsze kilka par na terenie Hubertusa i okolicznych stawach, często przelatują nad szkołą, parkiem z charakterystycznym odgłosem skrzydeł.

Ciekawostki :pomimo nazwy "niemy" czasem wydaje odgłosy, zdenerwowany syczy. Małe po wylęgu wozi na plecach, są szare - "brzydkie kaczątko" - znacie taką bajkę?

Zdjęcie :