powrótPUSTUŁKA - Falco tinnunculus

Opis gatunku :mały sokół o długim ogonie. Najłatwiej rozpoznać go po "stójkach" nad ziemią w locie trzepoczącym. Skrzydła długie, ostre. Szarobrązowy, samiec i samica różnią się ubarwieniem. Pożywienie stanowią gryzonie, małe ptaki, duże owady. Bardzo dobrze dostosowuje się do warunków miejskich. Generalnie zasiedla otwarte tereny z kępami drzew. W miastach gniazduje na wysokich budowlach.

Występowanie :liczne pary lęgowe na terenie miasta (wieżowce, kościoły). Od wielu lat gniazduje w otworze wentylacyjnym naszej hali tenisowej.

Ciekawostki :przy gnieździe często wydaje odgłosy w typie "kliklikli". Tenisiści pewnie często widzą pióra ptaków na hali (na zdjęciu samica).

Zdjęcie :