powrótRaniuszek - Aegithalos caudatus

Opis gatunku :jeden z najmniejszych ptaków w naszym kraju. Maleńkie kuliste ciałko i nieproporcjonalnie długi ogon. Z uwagi na drobne rozmiary odżywia się jajkami owadów, pająkami, muchówkami sprawnie przeszukując zakamarki kory drzew, gałązek. Najczęściej wędruje w małych stadkach. Bardzo trudny do zaobserwowania, płochliwy.

Występowanie :kilkakrotnie zaobserwowane pojedyncze osobniki na terenie szkoły (zimą), populacja migrująca. W roku 2015 dwa razy stada po ok. 15 osobników.

Ciekawostki :puszysta kuleczka jak z waty. Kto go spotka będzie miał dużo szczęścia i mnóstwo wrażeń estetycznych.

Zdjęcie :