powrótRUDZIK - Erithacus rubecula

Opis gatunku :nieduży, łatwo go rozpoznać po rdzawoczerwonej plamie na piersi. Biega po ziemi często przysiadując z opuszczonymi skrzydłami, nogi proporcjonalnie dość długie. Często i bardzo ładnie śpiewa siedząc na wyższych krzewach, czubkach drzew. Odżywia się owadami, pająkami, na terenach leśnych jagodami. W lesie gniazdo na ziemi, na terenie miejskim wszelkie ukryte miejsca (skrzynki, otwory w murach itp.).

Występowanie :stała para lęgowa przy budynku pływalni. Dość pospolity na terenie całego miasta.

Ciekawostki :bardzo dzielny ptaszek. Potrafi przegonić nawet kota z okolicy gniazda (mojemu też się dostało). Bardzo terytorialny, dwie pary nie zakładają gniazda w odległości kilkuset metrów.

Zdjęcie :