powrótSIERPÓWKA - Streptopelia decaocto

Opis gatunku :mniejsza od gołębia, bladobrązowa z charakterystycznym czarnym paskiem na karku. Pospolita na terenach miejskich. Nazwa zwyczajowa "cukrówka" pochodzi od wydawanego głosu. Gniazdo jak u większości gołębi prymitywne z patyków. Odżywia się nasionami i innymi częściami roślin.

Występowanie :na terenie szkoły i okolicy liczne pary lęgowe.

Ciekawostki :chętnie odwiedza karmniki, często zakłada gniazda na balkonach, antenach. Ptak ekspansywny, który na teren Europy dotarł z Azji Mniejszej.

Zdjęcie :