powrótSIKORA BOGATKA - Parus major

Opis gatunku :największa z krajowych sikor. Czarna głowa, białe policzki, brzuch żółty z czarnym paskiem. Lata krótkimi skokami, porusza się bardzo sprawnie po drzewach i ziemi. Często wydaje ¶piewne dĽwięki. Gniazda zakłada we wszyskich możliwych szparach, budkach, słupkach płotów. Odżywia się owadami, zim± nasiona oleiste. Bardzo chętnie odwiedza karmniki.

Występowanie :pospolity ptak na terenie szkoły i całej okolicy. Kilka par lęgowych.

Ciekawostki :kilka specjalistycznych budek bardzo się im przyda. Kiedy zim± wystawiamy skórki słoninki pamiętajmy aby nie była solona.

Zdjęcie :