powrótSÓJKA - Garrulus glandarius

Opis gatunku :trochę solidniejszej budowy od gołębia. Ładnie ubarwiona, charakterystyczny wąs koło dzioba i niebieskie lusterko na skrzydłach. Ptak typowo leśny, ale od pewnego czasu zasiedla miasta. Głos alarmujący i głośny. Odżywia się dużymi nasionami, jagodami, owadami. Potrafi upolować drobne gryzonie, rabuje gniazda innych ptaków.

Występowanie :często przylatują na teren szkoły, raczej nie gniazduje. Liczne pary w parku i okolicach Przemszy.

Ciekawostki :robi zapasy na zimę, płochliwa, ale łatwo ją zaobserwować , głośno krzyczy.

Zdjęcie :