powrótSZPAK - Sturnus vulgaris

Opis gatunku :większy od wróbla, czarny, nakrapiany z metalowym połyskiem. Ogon krótki, dziób żółty. Bardzo "gadatliwy", wydaję wiele dżwięków, śpiew godowy bardzo ładny. Wielki fan budek lęgowych. Gniazduje w niewielkich grupach. Odżywia się owadami, ślimakami, owocami. Odlatuje na zimę stadami mogącymi liczyć kilka tysięcy osobników.

Występowanie :stały mieszkaniec szkolnych budek. Częsty w parku. Preferuje tereny zadrzewione.

Ciekawostki :potrafi naślodować różne odgłosy (śpiew innych ptaków, odgłosy maszyny do pisania itp.). W grudniu z uwagi na anomalie pogodowe migrowały przez naszą okolicę stada po kilkaset sztuk z dalekiej północy (jaśniej ubarwione niż nasza populacja).

Zdjęcie :