powrótWRÓBEL - Passer domesticus

Opis gatunku :niegdyś bardzo pospolity. Obecnie na terenie całej Europy w regresji, ciężkie zimy, ekspansja drapieżników do miast (krukowate, sokoły, dzikie koty) znacznie ograniczyły jego populację. Ubarwienie w tonacji szaro-brązowo-czarnej, wyraźna różnica pomiędzy samcem, a samiczką. Poruszając się po ziemi podskakuje. Żywi się nasionami, owadami. Stały bywalec okolic śmietników, chętnie zjada resztki z naszych stołów. Gniazda głównie w szparach budynków, czasem na drzewach.

Występowanie :kilkanaście par lęgowych w otworach wentylacyjnych szkoły i familoków.

Ciekawostki :dokarmiany razem z gołębiami na ziemi. Do karmników ciężko mu się "dopchać" (inne ptaki przeganiają go). Wdzięczny towarzysz człowieka, ładnie świergocący, niestety ginący. W całej Europie chroniony.

Zdjęcie :