powrótWrona - Corvus corone cornix

Opis gatunku :większa od gołębia, czarno-szara z silnym dziobem i dużymi skrzydłami. Najczęściej występuje na terenach rolniczych. Gnieździ się samotnie. Wszystkożerna. Głos bardzo charakterystyczny - kra-kra-kra.

Występowanie :w naszej okolicy spotykana głównie zimą. Łatwy dostęp do pożywienia - śmietniki, małe ptaki, gryzonie. Co roku jedna para stale patrolująca okolicę Piasku. Ciekawski obserwator musiał zwrócić na nią uwagę.

Ciekawostki :jako typowy krukowaty bardzo mądra, zmora dzikich gołębi. Widziałem jak rozpędzały ich stada liczące po 20-30 sztuk - obrona terytorium, dostęp do pożywienia. Unika kontaktu z człowiekiem.

Zdjęcie :