powrótZIĘBA - Fringilla coelebs

Opis gatunku :wielkości wróbla, na skrzydłach dwa charakterystyczne biełe paski. Lot falisty, często drepcze po ziemi zbierając nasiona. Samczyk ładnie ubarwiony, śpiewem określa swoje terytorium. Na zimę często nie odlatuje pilnując swojej "strefy". Nie boi się człowieka.

Występowanie :pospolity w parku, lęgowy. Często biega po alejkach wydając miłe dla ucha dźwięki.

Ciekawostki :najbardziej rozśpiwany ptak w naszym kraju, dziennie samczyk może wykonać do 2000 koncertów. Pomimo ochrony jest często łapana przez hodowców kanarków (krzyżówki - niestety młode nie potrafią w sztucznych warunkach osiągnąć naturalnych umiejętności śpiewu).

Zdjęcie :